Stottertherapie aanmelden

Onze kijk Op stotteren

Stotteren is géén spraakprobleem.

In het verleden bezochten we logopedie en stottertherapie en geen van deze aanpakken leidde tot blijvend vloeiend spreken. Er werd zo gefocust op het stotteren zelf dat er nauwelijks aandacht werd geschonken aan dieper gelegen, psychologische patronen. Omdat niemand ons de antwoorden voor blijvend vloeiend spreken kon geven namen we het heft in eigen hand en gingen we op onderzoek uit. Uit dat onderzoek, dat zo’n vijf jaar geleden is begonnen, is onze stottertherapie geboren.

Lees onze kijk op stotteren goed door, zo kom je er achter of jij met onze visie resoneert. Dat zal veel goeds betekenen mochten we je binnenkort gaan coachen.

Stotteren is geen spraakprobleem.

Nee, stotteren is geen spraakprobleem. Volgens ons is het stotteren een symptoom, het ontstaat door een dieper gelegen oorzaak.

Want wat maakt het dat wanneer de stotteraar helemaal alleen is nagenoeg vloeiend kan spreken? Of dat wanneer wij iemand tegen een muur laten praten alle woorden er met gemak uitrollen?

Als dat zo is, zou je dan zeggen dat stotteren een spraakprobleem is? Nee. Er is niets aan de hand met je ademhaling, je middenrif, de timing van je spreekspieren of je hersenen. Je kunt al goed spreken, maar wat zorgt er dan voor dat je stottert?

Stotteren verschilt per situatie.

Het is de situatie waarin je verkeert die er voor zorgt dat je stottert. De ene situatie vind je ‘moeilijker’ dan de ander, spannender. De hoeveelheid nare gedachtes, onaangename emoties en lichamelijke spanningen verschilt per situatie. In je eentje spreek je vrijwel vloeiend. Bij je vrienden voel je je ook op je gemak en gaat het vaak best goed. Maar bij een sollicitatiegesprek of bij het jezelf voorstellen aan onbekenden is het stotteren heftiger.

Het komt vaak voor dat stotteraars onder elkaar veel beter spreken, of binnen de deuren van hun stottertherapie uitstekend praten maar in de buitenwereld weer terugvallen. Een één op één gesprek met een goede vriend met gemak kunnen handelen, maar in een groep vol onbekenden dichtslaan. Grote verschillen zijn aan te wijzen.

We noemen het ‘situationeel stotteren’. De mate van stotteren in een situatie wordt bepaald door jouw ervaringen uit het verleden. Slechte ervaringen met bijvoorbeeld een presentatie neem je mee naar andere presentaties, de spanning die daardoor ontstaat zal je meer laten stotteren. Als je ouders je vroeger regelmatig nadrukkelijk wezen op je stotteren en op de fouten die je maakte, zul je je in de tegenwoordige tijd inspannen om bij hen geen fouten te maken, ook dit zorgt voor spanning en meer stotteren. Zo zijn er tal van verschillende mogelijke scenario’s waardoor het stotteren per situatie verschilt.

Je bent al vloeiend.

Je hebt het vloeiende spreken al in je, en menig stotteraar bewijst het zichzelf al wanneer hij of zij alleen is en luidop spreekt.

Het is een kwestie van opruimen van interne blokkades, zoals negatieve interpretaties, gedachtes en emoties. Je leert het verleden loslaten door in het hier en nu nieuwe en positieve spreekervaringen op te doen. Als jouw coach is het onze taak om jou daar stap voor stap in te begeleiden, zodat alles op het juiste tempo en moment gebeurt. “De sleutel tot transformatie ligt in de langzame verschuiving naar flexibiliteit en spontaniteit”, aldus Peter Levine in zijn boek ‘De tijger ontwaakt’.

Wij helpen je in een nieuwe opwaartse, positieve, spiraal te stappen die er voor zorgt dat jij stap voor stap uit je stotterpatroon breekt en je stotteren meer en meer achter je kunt laten. Wij helpen je angst, schaamte en spanningen los te laten zodat het vloeiende spreken, dat al in je zit, er weer uit kan komen.

Quote: “het is zo makkelijk, maar je hebt iemand nodig om het te kraken.” – Jeroen.

Er is bij ons geen sprake van spreektechnieken, of ademhalingstrucs. Wij werken aan datgene wat al in je zit. Wij willen dat jij je volledige zelf kunt zijn, dat jij jezelf kunt uiten op de manier dat jij wil. Ruim je interne blokkades op en degene die jij daadwerkelijk bent van binnen zal er uitkomen, vloeiend en wel.

Spreektechnieken zijn symptoombestrijding, oud nieuws. Een band om je middel binden is volkomen onnatuurlijk, absurd. Voorkom liever dat je stottert, laat het verleden volledig achter je, door stotteren bij de kern aan te pakken. Hervind je natuurlijke en spontane vloeiende spreken. Dat is wat wij doen.

Lees hier meer over onze personal coaching mogelijkheden.