Stottertherapie aanmelden

Over Broca Brothers

Wij zijn Hille and Sjoerd, jouw stottercoaches.

1eaboutus

Ja, wij zijn broers, en in het verleden hebben wij ernstig gestotterd en hield het ons in alles tegen. Het enige wat we wilden was gewoon een gesprek kunnen beginnen, een grap kunnen maken en onszelf voorstellen zonder angst en twijfel.

Stottertherapie gaf ons nooit de gewenste resultaten. De pieken en dalen die daaruit voortkwamen waren vermoeiend. Zo nu en dan spraken we wat vloeiender, maar het bleek altijd weer voor niets te zijn zodra we weer terugvielen in oude patronen van stotteren, diepe onzekerheid en schaamte.

Op een gegeven moment moesten we een keuze maken: of we accepteren onze stotter en we laten het voor wat het is, of we gaan er alles aan doen om het stotteren voor eens en voor altijd achter ons te laten.

Het was geen moeilijke beslissing. We moesten gewoon veranderen. We konden niet langer doorgaan met constant zorgen maken over wat we moesten en zeggen en wat mensen wel niet van ons zouden denken als we stotterden. We wilden van onze stotter af. Punt.

Omdat stottertherapie ons niet heeft geholpen besloten we het allemaal zelf uit te zoeken. Er gingen jaren van studeren, lezen, oefenen, toepassen in de echte wereld, vallen en weer opstaan voorbij. We begonnen met boeken lezen, wetenschappelijk onderzoek bestuderen, stottertherapieën analyseren, technieken perfectioneren, uitproberen op onszelf, we gingen in beraad met stottertherapeuten en ondertussen duikt Sjoerd diep in het stotteren voor zijn Master Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Al dit resulteerde in vele inzichten en doorbraken waardoor we tot de kern van stotteren doorgedrongen zijn, we voor onszelf 95% blijvende vloeiendheid hebben behaald en precies weten wat er voor nodig is om iemand anders datzelfde resultaat te laten boeken. Het zijn die inzichten die we nu met de wereld delen als Broca Brothers.

Maar laten we bij het begin beginnen.

 

aboutus

Hille, Augustus 1991

“Als een kleine Hille, 3, 4 jaar oud, was ik het meest zelfverzekede kind in de straat. Ik had van die goddelijke, lange, krullende blonde haren, glimmende blauwe laarsjes en de meest gladde praatjes. I nam die praatjes overal mee naartoe. Ik was altijd buiten, op straat, mijn eigen kleine avonturen aan het beleven. De wereld aan het ontdekken.

Bij de buren langs, wat small talk hier en daar en snoepjes krijgen als beloning. Nieuwe mensen leren kennen, afstappen op kinderen die ik niet kende, mezelf voorstellen, vrienden worden, samen spelen en plezier maken. Kleine boodschappen doen, naar de bakkerij; stel je nu eens een vier jarig kind voor die shag haalt voor zijn vader! Je zou kunnen zeggen dat ik ben geboren met de gift van het spreken en sociaal zijn. Ik was altijd avontuurlijk en nergens bang voor. Geen vooringenomenheid over iets of iemand. Ik was letterlijk een met de wereld.”

Maar toen gebeurde er iets. Stotteren gebeurde.

Een kleine Hille ging eens naar de bakkerij. Vol zelfvertrouwen in zijn blauwe laarsjes, klaar om een brood te bestellen. Maar ineens kon hij het woord “brood” niet uitspreken. De man achter hem in de rij begon te schreeuwen: “Wie komt er ooit op het idee om zijn stotterende kind naar de bakkerij te sturen?!”

Het zijn die ervaringen die ons gevormd hebben.

We begonnen aan onszelf te twijfelen. We waren niet langer de sociale kinderen die men van ons gewend was. Onze buren onaangekondigd een bezoekje brengen zat er niet meer in. We begonnen al onze woorden en daden te betwijfelen.

Mensen begonnen ons na te doen of keken ons neerbuigend aan. We werden geplaagd, gepest en uitgelachen om onze stotter. Er klopte iets niet. Men liet ons geloven dat stotteren iets slechts is. Dat we het te allen tijde moesten verbergen.   We voelden ons minder dan andere mensen. Het gevoel dat we mensen hun tijd aan het verspillen waren met ons gestotter, alsof we niks interessants te vertellen hadden, alsof we niet goed genoeg waren.

“Ik was nooit een van de populaire kinderen.”

“Ik was nooit een van de populaire kinderen. Ik stond bekend als de stille, heb mezelf nooit echt kunnen uiten. Dit begon op de basisschool en ging door gedurende de middelbare school. Ik had gewoon weinig zin in het leven. Geen motivatie. Geen inspiratie. Geen idee welke richting ik op moest. Niet weten wie ik echt was en wat ik nou eigenlijk aan het doen was met mijn leven.

Ik herinner me onze eindexamen ceremonie. De docenten hadden voor iedere geslaagde leerling een aantal zinnen bedacht die de leerling beschreven. Ik weet nog precies wat ze over mij zeiden: “Hij deed zijn eigen ding, we zagen hem niet veel, maar hij is geslaagd, gefeliciteerd.”

Ik zal die zinnen nooit vergeten. Ze omschrijven mijn middelbare schooltijd perfect. Ik zat maar een beetje achterin de klas, niks aan het doen, niks te zeggen, lekker meegaan met de menigte. Constant angst, constant spanning, constant stress. Alleen maar nadenken over wat andere mensen van me vonden, wat er zou gebeuren als ik stotterde en of ik wel uitgenodigd zou worden voor het volgende feestje, wat nooit gebeurde.”

 

aboutus3

Sjoerd, September 2009

Stotteren had ons in zijn macht.

aboutus4

Hille & Sjoerd, September 2012

Zie je de onzekerheid en wanhoop in onze ogen op de foto links? Stotteren had ons volledig in zijn macht. Onze gedachten, onze acties, ons alles. Alles wat we deden hing af van onze stotter. Het leidde tot spreekangst, diepe sociale angst en complete onzekerheid. We konden onszelf niet volledig uiten, zaten totaal vast en we trokken ons gewoon terug van het leven.

Altijd maar vastlopen op de zelfde letters, de blokkeringen en de stiltes. De gezichten die men trok wanneer we stotterden. Hoe ze ons anders behandelden omdat we stotterden. Altijd maar op een negatieve manier tegen jezelf praten, soms iets minder, soms wat meer. Altijd zorgen maken over het volgende spreekmoment en wat er zou gebeuren als we stotterden. Het was vermoeiend.

Het moest stoppen.

Het moest stoppen. Het kon niet langer zo. We hadden te lang in onzekerheid geleefd. Het was tijd om actie te ondernemen. We werden bewust van wat het stotteren met ons deed, welke situaties onze stotter triggerden en we probeerden op verschillende manieren om blijvend resultaat te behalen.

We zochten alles wat we konden vinden over stotteren op. We verdiepten ons in de werking van het lichaam en het brein, van duidelijke articulatie tot de diepe psychologische concepten. We namen alles mee in onze zoektocht om er zeker van te zijn dat we het stotteren van alle mogelijke kanten aanpakten en het voor eens en voor altijd achter ons konden laten.

aboutus5

Sjoerd & Hille, Juni 2014

Bekijk Hille zijn Transformatie.

Meer en meer vloeiend spreken.

aboutus8

Onze eerste presentatie, November 2015

aboutus6

Spreken tijdens TEDx Groningen, April 2016

Stap voor stap begon onze stotter zijn kracht te verliezen en begonnen we meer en meer vloeiend te spreken. Maar terwijl we de frustratie van ons eigen stotteren achter ons lieten, ontstond er een nieuwe frustratie: we realiseerden dat er miljoenen mensen op de wereld zijn die met dezelfde kwesties worstelen als wij.

En die gedachte was nogal eng.

We hadden een plan: zoveel mogelijk mensen die stotteren bereiken, over de hele wereld, om ze te helpen en inspireren om wat aan hun stotteren te doen en zo dezelfde transformatie doormaken als wij hebben gedaan. Broca Brothers was geboren. We begonnen video’s te maken, blog’s te schrijven en voegden alles wat wij weten over stotteren samen in onze stottertherapie.

aboutus10

Eerste live radio interview, April 2016

aboutus9

Onze eerste bootcamp, Mei 2016

Onze aanpak.

Jaren van studeren, lezen, experimenteren, falen en opnieuw proberen hebben voor een all-round aanpak van stotteren gezorgd, reikend van het fysieke stottergedrag tot en met de diepe psychologische concepten waar het allemaal begint. Wij willen die bevindingen graag met jou delen, de dingen die je moet weten maar niet zult horen van een reguliere stottertherapeut. We willen dat je de mogelijkheid ziet om vloeiender te gaan spreken. Wij hebben het gedaan en nu willen we jou helpen om hetzelfde te bereiken. We willen je helpen om op te staan tegen je stotteren en de controle terug te nemen over je spreken en je leven.

In de video hieronder vertellen we wat stotteren echt is en waar het allemaal begint. Als je liever wil lezen over onze aanpak, klikt dan hier.

We spreken snel,

H&S